Leren Rc Vliegen Deel 1 (Gewicht&Balans)

Rc Vliegtuig gecrashtJe eerste RC vlucht is altijd spannend en kan soms resulteren in brokken. Echter als je start met een gedegen basis, je goed voorbereidt, en rustig blijft in alle gevallen, zal je eerste vlucht een geslaagde vlucht zijn en zul je er nog velen maken met jouw RC vliegtuig. Hieronder ga ik je het allemaal uitleggen zodat jouw eerste RC vlucht een succes wordt.

De uitleg is verdeeld over meerder blog posts en bevat de volgende onderwerpen:

Gewicht en balans

We beginnen de uitleg met gewicht en balans: dit is een van de eerste dingen die in orde moeten zijn voordat we veilig kunnen opstijgen. Als je een RTF RC vliegtuig hebt gekocht (RTF betekent ready to fly) en de instructies hebt gevolgd van de fabrikant bij het monteren, zal de balans in de meeste gevallen oké zijn, maar het is zeer belangrijk dat je dit nagaat. Als de balans niet juist is kan het RC vliegtuig onbestuurbaar raken en  zelfs in handen van een ervaren RC piloot crashen. (nog geen rc vliegtuig gekocht? lees meer..)

Alle RC vliegtuigen hebben een zwaartepunt “Centre of Gravity”, net als hun grote broertjes. Het zwaartepunt beïnvloedt de balans van het vliegtuig en dus ook zijn vliegeigenschappen. Het zwaartepunt ligt meestal ergens tussen de 25% en 50% in de lengte van de vleugels en 30% in de breedte van de vleugels. In de meeste gevallen zal dit ongeveer de locatie zijn van de  hoofd dwarsas van het vliegtuig, als deze er een heeft. De juiste locatie van het zwaartepunt vind je over het algemeen terug in de handleiding van jouw model. Op dit punt balanceer je het vliegtuig.

Een simpele test om het zwaartepunt van jouw RC vliegtuig te testen, is door je twee wijsvingers te plaatsen op de exacte plaats van het zwaartepunt. Deze is aangegeven door de fabrikant onder de vleugels, een aantal cm van de romp. Houd het vliegtuig voorzichtig omhoog, al balancerend op je wijsvingers. Als het vliegtuig precies in balans is of iets met de neus naar beneden wijst, zit je goed, maar pas op als de staart (achterkant) van je model naar beneden wijst, vlieg er dan zeker niet mee, balanceer het vliegtuig eerst verder uit.  vlieg er dan zeker niet mee, balanceer het vliegtuig eerst verder uit.

 

Rc Vliegtuig Balanceren

 

ls je vliegtuig tail heavy (te zwaar aan de achterkant) is probeer dan de motorbatterij aan de voorkant van je vliegtuig meer naar voren te verplaatsen. Als dit niet mogelijk is bij jouw model kan je ook visloodjes of modelklei gebruiken om je vliegtuig zwaarder te maken aan de voorkant en deze zo te balanceren. Echter kunt u beter eerst de batterij proberen, het is namelijk beter om geen extra gewicht aan je model toe te voegen.

Het hebben van de juiste balans is van zeer groot belang; als je in deze fase fouten maakt, resulteert dit vrijwel zeker in brokken.

 

Ga Verder Naar Deel 2  – Pre Flight Check  — >

Post Written by