Leren Rc Vliegen Deel 6 (Landen)

Je Rc Vliegtuig Veilig Landen

Rc Vliegtuig LandenHet landen van je RC vliegtuig is zeker een van de lastigste en zenuwslopende momenten van een vlucht, vooral als het je eerste keer is.

Zeer belangrijk bij een landing is dat je te allen tijde probeert om tegen de wind in te landen. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je een landing proberen te maken met zijwind. Dit is acceptabel, maar land nooit met de wind in de rug; dat gaat geheid fout.

Hoezo? Als de wind dezelfde richting heeft als je RC vliegtuig, vermindert de relatieve luchtsnelheid van het vliegtuig waardoor het liftvermogen van de lucht minder wordt en de overtreksnelheid groter, kan je vliegtuig stilvallen en neerstorten.

Als je klaar bent om te landen, zorg er dan voor dat je vliegtuig een goede afstand heeft tot de landingsbaan zodat je ruimte hebt om te manoeuvreren. Draai het vliegtuig door middel van een bocht naar je toe, rechts of linksom, en laat het vliegtuig niet recht op je afkomen, maar voor je langs zodat je een zijaanzicht hebt op je vliegtuig: hierdoor kun je de landing goed volgen.

Zoek het midden op van je landingsbaan en verlaag de snelheid van de motor (als het vliegtuig geen regelbare motorsnelheid heeft, schakel je de motor helemaal uit). Houd het vliegtuig in een rechte lijn met je richtingroer en daal voorzichtig af in een rechte lijn tot je veilig op de grond staat. Gebruik de motorsnelheid om de snelheid van de daling te regelen. Je kan natuurlijk ook het hoogste roer gebruiken, echter bij het gebruik van het hoogste roer is de kans groot dat óf de snelheid van de afdaling te groot is of de snelheid van het vliegtuig te laag, waardoor het vliegtuig kan stilvallen in de lucht en neerstort. Als je de landing regelt met de snelheid van de motor, is de kans op een succesvolle landing het grootst.

Rc Vliegtuig Landen

Als je onzeker bent over de landing of het gevoel hebt dat het fout gaat: geef dan gewoon vol gas. Laat je RC vliegtuig weer op hoogte komen, draai het vliegtuig opnieuw naar je toe en zet de landing gewoon nog eens in. Het is beter dat je een of twee pogingen waagt met een goede afloop dan dat je te snel handelt en je landing eindigt in een crash. Landen is een van de moeilijkste dingen van het RC vliegen, probeer altijd rustig te blijven.  Als je elektrisch vliegt, houd dan altijd rekening met je batterijen en kom op tijd terug naar de grond voordat je geen spanning meer hebt.

 

 

Handige Tip:

  • Kies je vlieg gebied verstandig, een groot open gras veld, een verlaten stuk weg of terrein, hou rekening met de mensen in de omgeving en hun veiligheid.
  • Hou altijd rekening met het weer, zeker de kleinere en lichtere rc vliegtuigen hebben snel last van de wind, vlieg op dagen dat de wind kalm is, als je de boom toppen in de omgeving van je vlieg terrein ziet bewegen vlieg je beter niet.
  • Controleer altijd of de batterijen van je zender nog voldoende spanning hebben, je wil niet mee maken dat ze ineens leeg zijn als je hoog in de lucht hangt want dit is gegarandeerd een nooit scenario en resulteert in een crash.
  • Doe je pre flight check, er kan maar een klein stom dingetje niet in orden zijn en je hebt problemen in de lucht, het gebeurd vaak dat piloten enkele seconden na het opstijgen al neer storten door een klein mankement of iets wat ze over het hooft hebben gezien.
  • Als je in  problemen komt, en het rc vliegtuig doet niet wat je wilt, zet de motor af, 9 van de 10 keer verminderd dit de schade aan het vliegtuig enorm, maar dit hangt natuurlijk wel altijd af van de situatie waar in je begeeft.

*Vond je mijn uitleg en tips handig en heb je ze goed kunnen gebruiken ? deel het met je vrienden of laat een berichtje achter!

 <— Ga Terug Naar Deel 5 – Trimmen

Post Written by