Leren Rc Vliegen Deel 2 (Pre-Flight-Check)

Rc Vliegtuig Pre Flight Check

Pre Flight Check

Het controleren van je RC vliegtuig voor het opstijgen is een zeer belangrijk onderdeel. Een vanzelfsprekend iets kun je zomaar over het hoofd zien en kleine gebreken kunnen altijd aanwezig zijn. Het niet nalopen van je vliegtuig kan gemakkelijk resulteren in een crash, als er zich onvoorziene zaken voordoen terwijl je al in de lucht bent.

In de handleiding van je model zullen, in de meesten gevallen, de juiste volgorde en punten zijn uitgestippeld voor het controleren van je RC vliegtuig. Hieronder vind je een overzicht van de punten die je zeker moet nalopen.

  • Vleugels en staart goed vast
  • Propeller / spinner goed vast en geen speling
  • Besturings oppervlakken bewegen vrij en correct
  • Motor draad correct, geen vreemde geluiden of trillingen
  • Alle onderdelen binnen in vliegtuig zitten goed vast, controleer zeker het accu pack van de motor als je elektrisch vliegt
  • Alle servo horens en stangen zitten goed vast
  • Batterijen van de zender goed opgeladen
  • Bereik van je zender is in orden (range check)

Het controleren van het bereik van je zender

De range check is absoluut cruciaal en mag je niet vergeten. Het doel van de range check is om na te gaan of het signaal tussen je zender en het vliegtuig sterk genoeg is, Als het signaal van je RC vliegtuig niet in orde is, kan het zomaar zijn dat je vliegtuig onbestuurbaar wordt, ook al vliegt het maar tientallen meters van je zelf vandaan. Dit resulteert vrijwel zeker in een crash.

Om een range check uit te voeren met een MHz zender volg je de volgende stappen. Zet je zender aan en vervolgens je receiver. Schuif de antenne van je zender helemaal naar binnen en stap daarna rustig achterwaarts weg van je model tot je ongeveer 30 passen verwijdert bent van het RC vliegtuig. Terwijl je dit doet, beweeg je de stuurknuppel op je zender heen en weer, houd je de besturende oppervlakken van je vliegtuig goed in de gaten en kijk je of alles correct beweegt. Als je slechts enkele stappen van je vliegtuig vandaan bent en dan ziet dat de stuurgedeeltes niet goed of schokkend reageren: vlieg dan zeker niet!

Wat Te Doen Bij Een Probleem

Heb je problemen tijdens de range check, controleer dan als eerst de batterijen van je zender en kijk of de spanning van de batterijen hoog genoeg is. Is het antwoord nee: vervang dan eerst de batterijen of laad ze op. Door een te lage spanning van de batterijen neemt het bereik van je zender drastisch af. Is het probleem nog niet verholpen? Kijk dan of alle connectors op de receiver goed vastzitten, soms is er een helemaal losgekomen of maakt het net niet helemaal contact.

Als je de batterijen en connectors hebt gecontroleerd en het probleem nog altijd niet verhopen is, is het tevens mogelijk dat andere rc vliegtuigen in de buurt op jouw frequentie vliegen. Als dit het geval is, stijg dan zeker niet op voordat je zeker weet dat jouw frequentie vrij is. Met een 2.4 GHz zender heb je hier minder snel last van.

Wat de reden ook mag zijn, als je ziet dat de besturingsoppervlakken niet goed reageren voordat je de 30 passen hebt bereikt, vlieg dan zeker niet voordat je dit probleem hebt verholpen. Raadpleeg ook zeker de handleiding van jouw model en als je op een club zit, haal er dan een ervaren clublid bij om jou verder te helpen. Stijg pas op als je 100% zeker bent dat alles normaal werkt.

* Bij een 2.4 GHz zender kan de Pre-Flight Check iets anders zijn, kijk voor de zekerheid eerst even in de specifieke handleiding van jouw rc vliegtuig.

 

 <— Ga Terug Naar Deel 1 – Gewicht En Balans | Ga Verder naar Deel 3 – Opstijgen —>

 

Post Written by